GERÉBTOKOS ABLAKSZIGETELÉS, THERMO ÜVEGEZÉS, NYÍLÁSZÁRÓ FELÚJÍTÁS, BUDAPEST

Fából készült kapcsolt gerébtokos ablakok, erkélyajtók, bejárati ajtók:

  • Thermo üvegezése
  • Svéd nútmarásos szigetelése
  • Zár, kilincs felújítása polírozása
  • Beázás elleni vízvető felszerelése
  • Hő és hangszigetelése

A régi kapcsolt gerébtokos ablakok és ajtók 1840 – 1980-as években készültek. A 40-120 éves kapcsolt gerébtokos ablakok különleges ismertető jele az, hogy külső-belső dupla szárnyasak. 

Az alsó részen két magasabb szárny található, amelyek középen ketté nyílnak. Felettük pedig két kisebb vagy egy szögletes, íves szárny található.

Legyen Ön Is Elégedett Megrendelőnk! 😊

A Varga Faipar saját felújítási technológiájával megőrizhetjük ezeket a műemlék, örökség védett ablakokat, eredeti formájukat.

A Varga Faipar saját felújítási technológiájával megőrizhetjük ezeket a műemlék, örökség védett ablakokat, eredeti formájukat.

Regi ablak szárnyba beépített új thermo üveg miatt, jobb lesz a hő és hang szigetelés mert:

A régi 120 éves kapcsolt gerébtokos ablakok eredeti 3 mm vékony 1 rétegű üvegéhez képest az Új argon gázzal töltött, low-e bevonatos, 2 rétegű, 24 mm vastag thermo üveg jelentős javulást hoz az ablak hang- és hőszigetelés terén.

Az üveg vastagsága, az argon gáz és a low-e bevonat kombinációja maximalizálja az ablakok hang és hőszigetelését. 

-Hőszigetelés: 

A 24 mm vastag thermo üvegek még hatékonyabb hőszigetelést biztosítanak az épületben.

ELŐTTE KÉP: vékony üveg, nem működő zárak, lepergett besárgult festék, rossz szigetelés, huzatos szárnyak
UTÁNA KÉP: Kivül belül új themro üveg beépítése -svéd szigetelés -réz kilincsek polirozása -teljes mázolás – redőny átalakítása elektromossá -tok szigetelése injektálással- új korhű tokot, falburkolatot készítettünk, radiátor helyett padló fűtés lett a lakásban.Budapest VII ker Síp utca 125 éves Gerébtokos ablak Felújítása thermo üvegezése Varga Faipar Kft

Az argon gáz réteg és a LOW-E bevonat csökkenti a hőátbocsátást, ami azt jelenti, hogy kevesebb hő szivárog ki télen és kevesebb hő jut be nyáron az ablakokon keresztül. Ez a hatékony hőszigetelés javítja az épület energiatakarékosságát és csökkenti a fűtési és hűtési költségeket védi a környezetet.

-Hangszigetelés:

Kűlső és a belső szárnyba új thermo üveget építettünk.

A 24 mm vastag thermo üveg jobb hangszigetelést nyújt, mint a vékonyabb, hagyományos 3mm üvegek. Az új thermo üvegek közötti argon gáz réteg tovább csökkenti a hang terjedését mert gáz sűrűbb mint a levegő és elnyeli a hanghullámokat, ami javítja a zajszigetelést.Ha az előző régi ablakok egyszerű egyrétegű üvegekkel rendelkeztek, akkor az új thermo üvegek jelentősen csökkenthetik a külső zaj behatolását az épületbe, így kellemesebb, komfortosabb környezetet teremtve az otthonban vagy az irodában.

A képen látható a Régi 120 éves kapcsolt gerébtokos ablak külső, eredeti régi szárnyai thermo üvegezve vannak.

Az új argongázos. LOW-E bevonatos thermo üveg a régi kölső szárnyakba építve eredeti réz kilincsek felpolírozva.

Az üveg felület és a beáramló fény nem lesz kisebb a mi technológiánkkal. A képen a külső szárnyban latszik a thermo üveg, fém távtartója ami kérhető melegperemes fehér színű távtartóval ami teljesen beleolvad a fehér ablakba.

Fontos megjegyezni, hogy az ablakok hang- és hőszigetelése nem csak az üveg vastagságától, az argon gáztól és a low-e bevonattól függ, hanem az ablakkeret tömítésétől, szigetelésétől ezért végzünk Utólagos Svéd nútmarásos szigetelést a régi gerébtokos ablakoknál.

Penészedés ellen a svéd szigetelés a megoldás: 

A svéd. nútmarásos szigeteléssel szerelt gerébtokos ablakok és ajtók jobban ellenállnak az időjárási hatásoknak és a páratartalom ingadozásainak, így csökkentik az esetleges penész vagy lakáspenész kialakulásának kockázatát. Ezzel együtt javul a lakás levegőminősége, ami az egészségesebb és komfortosabb életteret eredményez.

Gyártunk műemlék jellegű új gerébtokos vagy EURO 2 falcú új modern ablakot is.

Az említett szigetelési technológiák beépítése, használata egyértelműen javítani fogják az ablakok teljesítményét a hang- és hőszigetelés terén.

Mi a módszerünk technológiánk arra, hogy a külső és belső szárnyakba új thermo üvegeket építsünk be?

Kifejlesztettünk egy speciális Varga Faipar fa léces rögzítésű  technológiát új esővízvető illesztéssel Az új thermo üvegek hang és  hőszigetelő érték tanúsítvánnyal rendelkeznek THERMO ÜVEG szerkezeti összetételére vonatkozó leírás:

24 mm vastag: 4 mm float üveg – 16 mm távtartó ARG argon gáz – 4 mm LOW-E lágyfém bevonatos üveg.
Hőmegtartási értéke: K, Ug = 1.0 W/m2K
Hangszigetelés értéke: 35 dB

A mi Varga Faipar technológiánkkal az új thermo üveg és üveg szegező csomó mentes borovi, vörös fenyő léc miatt nem lesz kisebb az üveg felület, tehát megmarad az otthona fényessége és megmarad az ablak eredeti jellege és formàja. Az osztott vagy íves üvegezésű szárnyaknál megmarad minden eredeti osztás így a szép régi míves jelleg is de modernebb és jobb lesz a hő és hangszigetelése. 

A módszer, amit alkalmazunk, hogy a külső  vagy belső  szárnyakat svéd nútmarásos technológiával huzatmentessé szigeteljük. Ennek köszönhetően a hideg levegő nem tud bejutni a lakásba, és a fűtött szoba hője bent marad az otthonában. Emellett lehetőség van hő- és hangszigetelő thermo üveg beépítésére is, amely segít korszerűsíteni az ablakokat. És ami a legjobb, hogy bármilyen régi fa ablakba be tudjuk építeni ezeket a szigetelés rendszereket. 

Amikor az ablakokat korszerűsítjük, új, modern thermo üveget építünk be a régi keretbe. Ehhez speciális fa léces technikát alkalmazunk. Az új üvegfogató léchez borovi fenyőt vagy tölgyfát használunk, amelyek csomómentesek. Ezáltal a régi ablakszárny is vastagabb és erősebb lesz, mivel a fa merevítést biztosít. Így a 24 mm vastag új thermo üveg is kényelmesen elfér a szerkezetben.

Amikor az ablakokat korszerűsítjük, új, modern thermo üveget építünk be a régi keretbe. Ehhez speciális fa léces technikát alkalmazunk. 

Az új üvegfogató léchez borovi fenyőt vagy tölgyfát használunk, amelyek csomómentesek. Ezáltal a régi ablakszárny is vastagabb és erősebb lesz, mivel a fa merevítést biztosít. Így a 24 mm vastag új thermo üveg is kényelmesen elfér a szerkezetben.

Ablakszigetelés Budapest

Kapcsolt gerébtokos ablakok szigetelésének javításnak themro üvegezésének műszaki leírása és technológiai menete.

1. Első lépésként az eredeti régi szárnyakba új thermo üveget építünk be. Ez javítja a hő- és hangszigetelést.
2. A külső szárnyak esetében svéd nútmarásos szigetelést alkalmazunk. Ez kiválóan zárja el a huzatot és megakadályozza a hideg levegő bejutását.
3. A következő lépésben beállítjuk és passzintjuk a külső és belső szárnyakat. Ez biztosítja, hogy könnyedén nyithatóak és zárhatóak legyenek.
4. Szükség esetén javítást végzünk a külső és belső szárnyakon, a záron és a kilincsen. Ez biztosítja a megfelelő működést.

Régi 120. éves réz kilincs felpolírozva a réznek antibakteriális hatása van. 


5. Részletes figyelmet szentelünk az ablakpárkány és a bádog javításának, valamint az esővíz elvezetésének kialakításának. Ez megakadályozza a nedvesség bejutását és károsodást.
6. Az ablaktok szigetelését mély befúrásos dagadó hab technológiával végezzük. Ez a módszer biztosítja a körben teljes tok szigetelését.
7. A redőnytok szigeteléséhez XPS habtáblát használunk vastagításként, valamint perem hézag szigetelést alkalmazunk. Ez növeli a redőnytok szigetelésének hatékonyságát.
8. Végül mindent elvégzünk, ami a megfelelő működéshez és szigeteléshez szükséges. Ez magában foglalja az összes szükséges javítást és beállítást.

Ezek az intézkedések garantálják, hogy a kapcsolt gerébtokos ablakok optimális hő- és hangszigeteléssel rendelkezzenek, valamint megfelelően működjenek.

Amikor új, modern thermo üveget szeretnénk beépíteni a régi keretbe, speciális fa léces technikát alkalmazunk. Az új üvegfogató léchez borovi fenyőt vagy tölgyfát használunk, amelyek csomómentesek. Ennek köszönhetően a régi ablakszárny is vastagabb és erősebb lesz a fa merevítésének köszönhetően, így belefér az új, 24 mm vastag thermo üveg.

A megfelelő szigetelés érdekében fontos, hogy az ajtók és ablakok zárjai és kilincsei jól működjenek. A régi, 100 éves ablakzárak úgy vannak tervezve, hogy a kilincs elfordításával tokhoz húzza a szárnyat. Ha ezek a zárak nem működnek megfelelően, akkor a becsukás után is nagyobb rés maradhat.

Nem számít, hogy a nyíló vagy bukó nyíló ajtók és ablakok milyen típusúak (modern műanyag vagy régi fa), asztalos szakértelemmel vállaljuk a zárcserét és zárjavítást.

A régi zárak egyszerű mechanizmussal és alkatrészekkel, működnek: A Kapcsolt gerébtokos ablakokat erkélyajtókat 4 db típus zárakkal és réz kilincsekkel szerelték az 1800 és 1900-as években:

TOLÓ RÚDAS ABLAKZÁR: Alul és felül két rúd tolódik a tokon található zárfogadóba vagy fém lyukba. plusz: a két ablakszárny közötti zár.

FORGÓ RÚDAS KAMPÓS ABLAK ZÁR: Alul és felül egy íves kampó formájú zár fordul be tokon található fém zárfogadóba plusz: a két ablak szárny közötti kis retesz zár.

FÉL FORDÍTÓ ABLAKZÁR: Kis méretű réz kilincs elfordításával zárnyelv csukódik a tokon rögzített zárfogadóba fém lemezbe.

KÚLCSOS ERKÉLY AJTÓZÁR: Kulcsos és rugós nyelv működtetésű kilincses zár.

KÖZÉP FELNYÍLÓ ERKÉLY AJTÓ FIXÁLÓ ZÁR: A két szárnyas erkély ajtó bal oldalát rögzítő fém retesz.

GERÉBTOKOS ABLAK RAJZA:

Gerébtokos szerkezeti ablak rajza

A  kapcsolt  gerébtok (os) ablak:

 A kapcsolt szó azt jeleni, hogy a külső és belső szárnyak tokja, össze van kapcsolva vagyis rögzítve.

A gerébtok szó, azt jelenti, falközé, kávába épített egy falcos rendszer 40-45 mm szárny és tok vastagsággal. 

Két, egymás mellé épített és bélésdeszka közbeiktatásá­val összekapcsolt gerébtokos ablak. A szárnyak kettős ütköztetéssel kapcsolódnak a tokhoz. Mindegyik ablakszárny befelé nyílik, ezért a külső szárnyak mérete kisebb (3.14. ábra). Az egyik legelterjedtebb budapesti belvárosi ablak hagyományos faablak-típus volt. Rendszerint másfél tégla vastag, kávás falszerkezetbe építették. A külső szárnyak alsó, vízszintes része a tok elé „ugró” vízorros, vízvetős kiképzésű. A kapcsolt gerébtokos megoldás az ablakok mellett az erkély aj tok jellemző kialakítása is volt. 1840- 1980-ig.

Műemlék védelem fontos a jövőnek.

REFERENCIA

Új modern Thermo üvegek jellemzői:

Az asztalosiparban is tapasztalhatóak azok az előrelépések, amelyeket az üveggyártási technológia fejlődése hozott magával.

Az új típusú bevonatok, mint például a napvédelem és a hővédelem, számos új lehetőséget kínálnak az üveg kreatív alkalmazására. A hővédelem kiemelt szerepet kapott, de ne feledkezzünk meg a napvédelem fontosságáról sem. Például egy déli tájolású épület nyílászárói nagy mennyiségű napenergiát engednek be a belső térbe, ami jelentős hőmérséklet-emelkedést eredményezhet. A napvédő üvegek alkalmazásával megakadályozhatjuk a belső tér túlzott felmelegedését, így otthonunk kényelmesebb lesz, és javítjuk az életminőségünket. Emellett jelentős energiamegtakarítást is elérhetünk, például nyáron csökkenthetjük a légkondicionáló berendezés használatát.

Az új technológiáknak köszönhetően megjelentek olyan multifunkciós üvegek a piacon, amelyek lehetővé teszik egyszerre a hő- és napvédelem biztosítását. Ezek az innovációk széles körben alkalmazhatók az asztalosmunkák során, és segítenek abban, hogy az épületek energiatakarékosabbak és komfortosabbak legyenek.

KATEDRÁL ÜVEGEK:

Katedrál üvegeknek hívjuk az olyan üvegtípusokat, ami betekintés gátlós mintával van gyártva,  fényt beengedi de nem látni be helységbe. 

Katedrál üvegeket bármelyik thermo üvegbe betudjuk építeni. 

KATEDRÁL ÜVEG MINTÁK:

A legjobban ismert katedrál üveg a TEJ ÜVEG vagyis szaknyelven, savmart, homok fújt üveg.

Tej üveg ,homok fújt thermo üveg építve a 120 éves bejárati ajtóba. Előtte, vékony egy réteg katedrál üveg volt benne.
TEJ ÜVEG thermo üveg a régi ajtóba

Másik ismert katedrál üveg a Diamant gyémánt nevű katedrál üveg aminek a mintája egyezik meg a legjobban a Budapest nagypolgári bejárati ajtókba lévő 120 éves üvegekre. Nagyon szépen csillog az üveg és beereszti a fényt de a szomszéd nem lát be.

Műemlék ajtó mintájú gyémánt üveg.
régi bejárati ajtóba és felül világító íves szárnyába új gyémánt katedrál themo üveget építettünk.

Ezen felül létezik még más tipusú katedrál üveg amit a műhelyünkben tud megtekinteni.

MŰEMLÉK GERÉBTOKOS BEJÁRATI AJTÓ VAGY ABLAK MINTÁJA SZERINT GYÁRTUNK , VAGY RESTAURÁLUNK  TIFFANY ÜVEGET IS.

140. ÉVES TIFFANY ÜVEGES KAPCSOLT GERÉBTOKOS ABLAK
140. éves tiffany üveg megmentése
REFERENCIA
MŰEMLÉK VÉDELEM FONTOS A JÖVŐNEK!

KATEDRÁL TEJ ÜVEG, HOMOK FUJT THEMO ÜVEG A RÉGI AJTÓBA ÉPÍTVE. NEM LÁT BE SZOMSZÉD DE A FÉNY BEJÖN.
RÉGI 120 ÉVES BEJÁRATI AJTÓBA ÉPÍTETT: 2 rétegű themo üveg egyik oldala a tej üveg, savmart üveg a másik fele LOW-E üveg 16 mm távtartó van köztük ARGON gáz töltéssel.

 

NOSZTALGIA GYÉMÁNT MINTÁJÚ THERMO ÜVEG ÉPÍTVE A RÉGI 120 ÉVES SZÁRNYABA.

VÁLASSZON ÖNNEK MELYIK TETSZIK:

BRONZ KATEDRÁL ÜVEG MEGSZŰRI A FÉNYT

 

SZÍNES KATEDRÁL THERMO ÜVEGEK BÁRMILYEN SZÍNŰT RENDELHET

Tiffany, ólom üveg felújítását is vállaljuk. 

A Magyar műemlék épületeknél fontos, hogy megmaradjon az eredeti mozaik tiffany, ólom keretes üveg. 

Tiffani, ólom üveg felújítása. Ajtó, ablakrestaurálás és rekonstrukció.
elégedett megrendelő gerébokos ablak felújítása